Baklava geleneksel Türk tatlımız canımız çekince ,misafirliğe giderken, bayramlarda kısaca sevilen bu tatlıyı her fırsatta tüketmek isteriz.
Baklavacı dükkanı açmak istediğimizde karşımıza şu seçenekler çıkıyor
1- Üretim yapıpıp kendi markanızla satış yapmak: yeterli sermayeniz varsa öncelikle bir imalathane kurarak ve usta tedarik ederek işe başlayabilirsiniz. Yeni makanızın kurumsal kimlik çalışmaları , ilk şubeniz için dükkan bulunması diğer yapmanız geekenler.
2- Üretim yapmayıp kendi markanızla satış yapmak: İmalat zor bir süreçtir, malzeme temini, usta, gıda mühendisi, dağıtım vb bir çok farklı durumu iyi yönetmeniz gereklidir. İşin imalat kısmına bulaşmadan baklava toptancısından ürünleri temin ederek baklava dükkanınızı kurabilirsiniz.
3- Baklava markalarından bayilik almak: Bayilik alarak işin büyük kısmını bir kerede halledebilirsiniz. Öncelikle bayilik aldığıız markanın bilinirliğinden faydalanırsınız. Ürün geliştirmekle uğraşmasınız. Satacağınız ürünlerin tadına önceden bakma şansına sahipsiniz. Personel eğitiminden , personel kıyafetine kadar kurumsal kimliğiniz bellidir. Dükkan bulmak konusunda da markaların deneyimlerinden faydalanabilirsiniz.
İyi Baklava Nasıl Anlaşılır
Baklava satacaksanız öncelikle iyi baklavanın özelliklerini bilmeniz gerekmekte.
Renk: Kaliteli baklava parlak altın sarısıdır. kalitesiniz baklava daha mattır.
Malzeme: içindeki malzemenin miktarı, tadı, görünüşü, tazeliği kalitesini etkiler. Gilikoz şurubundan yapılan baklavalar boğazı mideyi yakarken , şeker ve sade yağ ile yapılan baklavalar boğazı yakmaz.
Ses: Baklavaya çatalı batırdığınızda o çıtır sesi duymanız gerekir.
Uzman Görüşü:
Urfa Yörem Baklava: Baklava çıtır ve gevrek olmalı, sade tereyağından yapılmalı, kızarmış ve kokusu keskin olmalıdır.
Hamido Baklava : Baklavanın ne kadar kaliteli olduğunun anlaşılmasının bazı yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemlerden birisinin veya birkaçının oluşması ile birlikte baklavanın ne derece kaliteli olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Öncelikle kaliteli baklavanın kesinlikle boğazda veya midede yanma hissi oluşturmaması gerekmektedir. Bu durumda baklavanın ne kadar kaliteli ürünlerden imal edilip edilmediği de anlaşılmış olacaktır. Bunun dışında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da baklavanın fiyatının ortalamanın çok altında bir fiyata baklava olmayacağı bilinmelidir. Fıstık fiyatlarının son zamanlarda oldukça yüksek seviyelerde olmasından dolayı bezelye ve benzeri ürünler baklava içerisinde kullanıldığı bilinmektedir. Bu şekilde ürünlerin kullanılması ile birlikte baklava fiyatının maliyeti aşağı çekilmektedir. Bu sebepler ile 50 TL altında bir baklavanın tavsiye edilmediğini çok rahat bir şekilde söylemek mümkündür.
Baklava Dükkanı Kaç M2 Olmalı Kaç Personel Çalıştırılmalı
İşlek bir caddede 30 m2 dükkan ile paketli satışıa yönelik bir dükkan tercih edebilirsiniz. Eğer müşterilerinizi dükkanınızda ağırlayıp içecek gibi yan ürünlerde satmak istiyorsanız 150 m2 lik bir dükkan işinizi görecektir.
Uzman Görüşleri:
Hamido Baklava Hamit Yıldız: Tam olarak açılacak iş yerinden verim alınabilmesi için açılması gereken dükkan büyüklüğü 35 metre kare ile 200 metre kare arasında olması gerekmektedir. Dükkanın büyüklüğünü tespit ederken bazı kriterlerin incelenmesi ve buna göre karar verilmesi gerekmektedir. Açılacak yerin şehir merkezinde olması ve işlem bir hat üzerinde olması durumunda daha büyük bir yerin açılması daha verimli olacaktır. Tam ters mantıkta düşünüldüğünde daha ufak çaplı bir yerde bayilik açılması düşünülüyorsa ona göre bir iş yeri açmak daha uygun ve mantıklı olacaktır. Açılacak iş yeri ile ilgili çalıştırılması gereken personel sayısı orantılı olmalıdır. Uygun sayıda personelin çalıştırılması ile gerekli üretim ve satışın yapılması sağlanacaktır. Her hangi bir aksaklık oluşmadan uygun sayıda personel ile günlük olarak tüm iş ve işlemler tamamlanabilmektedir.
Urfa Yörem Baklavaları Mehmet Arslan: 30 - 40 m2’lik bir alan yeterli olacaktır. Şubede en az 2 personel çalışmalıdır.
Baklava Dükkanı Açma Maliyeti
Dükkan büyüklüğü ile doğru orantılı olarak 40 bin TL ile - 65 bin TL rasındaki bir sermaye ile bu işe girmek mümkün
Baklava Dükkanı Kar Marjı
Web sitemizdeki bayilik ilanlarını incelediğimizde bu sektör %35 civarında bir kar marjı vadediyor.
Baklava sektörünü girişimciler açısından cazip kılan faktörler nelerdir ?
Hamido Baklava Yorumu: Baklava ve fıstık yeri hiçbir zaman farklı bir ürün ile doldurulamayacak ürünlerdir. Bu sebeple hiçbir zaman ölmeyecek meslek gurupları arasında gösterilmektedir. Girişimcilerin en büyük handikabı yatırım yapacakları sektörün bir gün biteceği endişesidir. Baklava ve fıstık bu şekilde birer yatırım aracı değildir. Her zaman yatırımcılarına büyük kazançlar sağlayan oldukça cazip, ülkemizde ve diğer ülkelerde beğenilerek tüketilen ürünlerdir. Bu sebeplerin bir araya gelmesi ile birlikte sektörün oldukça cazip olduğunu söylemek son derece mümkündür.
Urfa Yörem Baklava Yorumu : Gıda sektörü her geçen gün büyüyen ve gelişen bir sektördür. Tüketicinin ihtiyaçlarını ve ülkemizin tatlı kültürünü ele alırsak baklava üretiminde ülkemizin kültür ve ihtiyaçları ele alındığında yüksek kar getiren ürün olduğu için tercih edebilirler.